• Vi söker soldater, specialister och fordonsförare

  Sverige behöver dig

  Vi behöver fler soldater. Vi söker främst specialistbefattningar (fordonsförare, bandvagnsförare, signalister, hundförare och sjukvårdare) men även skyttesoldater då vi sätter upp en ny pluton. Vill du bli soldat hos oss i de Nationella Skyddsstyrkorna och specifikt hos oss i Birger Jarl är du varmt välkommen att kontakta oss via formuläret längst ner på denna sida. Du måste vara svensk medborgare och fullgjort militärtjänst om minst 85 dagar.

VAD KRÄVS AV DIG?

Vill du bli soldat hos oss i de Nationella Skyddsstyrkorna och specifikt hos oss på Birger Jarl är du varmt välkommen att anmäla dig via ”Mitt Försvarsmakten” och i din anmälan ange att du vill komma till oss, 242 Insatskompaniet Birger Jarl, i Stockholmsbataljonen.

Du måste vara svensk medborgare och fullgjort militärtjänst om minst 85 dagar. En god fysik och stabilt psyke är en förutsättning då övningarna kan vara krävande och mycket utrustning är tung att hantera.

Vi genomför två större övningar per år då du behöver vara borta från ditt arbete. Utöver detta genomför vi ett antal mindre utbildningar (1-2 dagar) på helger. Dessutom har vi mässkvällar, infokvällar och övrig föreningsverksamhet som man kan vara med på om man vill.

Du behöver ett gott engagemang för att vara med och tillbaka får du en god utbildning med möjligheter att utveckla dig samt kamrater för livet.

Året består av:

 • KFÖ– Krigsförbandsövning – dygnsövning – obligatorisk
 • SÖF– Särskild Övning för Förband – dygnsövning – obligatorisk
 • SÖB– Särskild Övning för Befäl – dygnsövning endast befäl med extra dagar
 • KU– Kompletteringsutbildning – ej obligatorisk men vi tycker om att du är med

Förutom kompaniets egen verksamhet öppnas också möjligheten att gå utbildningar i Försvarsmaktens regi såsom ledarskapskurser, chefskurser och olika utbildningar i stridstekniker, överlevnad, taktik och vapen.

Ersättningar

Utöver att bli en del i ett fantastiskt kompani där du kommer få vänner för livet så får du givetvis även en viss ekonomisk ersättning. Denna beror på på vad du gör, hur mycket tid du gör och om du fullgjort ditt avtal:

Dagersättning
Betalas för övningar och utbildning som pågår i mindre än 3 dagar. Den är 146 kr/per dag (= den ersättning en vpl under grundutbildning får).

Dagpenning
Betalas vid utbildning, deltagande i ledningsövning för totalförsvaret och samövning med andra förband under övning – i mer än två dagar. Dagpenningen beräknas från den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI.

Utbildningspremier
Efter fullgjort kontrakt/avtal får du en premie. Ersättningen grundas på avtalat antal dygn. Vid som lägst 4 dygn = 3 500 kr och vid max 13 dygn = 11 375 kr. Den är skattebefriad och utbetalas efter fullgjort avtal.

Befattningspenning
Betalas till befäl fr.o.m stf gruppchef. Befattningspenningens storlek bestäms av ansvar och tjänstgöringstid. Den är som lägst 1 800 kr och som högst 26 100 kr. Ersättningen är skattebefriad och för vissa högre befäl utbetalas den i princip varje månad.

HUR GÅR DET TILL ATT GÅ MED?

Först anmäler du intresse via Försvarsmaktens hemsida ”Mitt Försvarsmakten” som du hittar här. Ange att du vill komma till oss, 242 Insatskompaniet Birger Jarl.

Följande händer efter du har anmält intresse:

 • Du blir kontaktad av oss och vi bokar tid för personligt möte.
 • Vi genomför en fördjupad intervju med dig i ditt hem.
 • Myndigheterna gör en personkontroll (utdrag ur brottsregistret m.m.)

Går du igenom dessa delar och vi anser dig lämplig så blir du antagen och får en kallelse till en introduktionskurs. Denna löper över ett antal dagar och du behöver ta ledigt för det. Från att du har blivit antagen tills det att du gått introduktionskursen får du inte medverka på övningar. Du är dock under antagningsförfarandet välkommen till vår föreningsverksamhet såsom mässkvällar.

När du gått introduktionskursen med godkänt resultat är du en del av Birger Jarl och de Nationella Skyddsstyrkorna.

Vi ser fram emot din anmälan!